משחקי האדמה כמענים רגשיים במסגרת גפ"ן

מוזמנים לצפות בסרטון על הפעילות שלנו:

הצורך:

מלחמת "חרבות ברזל", יצרה מצב לחץ מתמשך בחברה הישראלית. ילדים מרגישים ומגיבים לנעשה מסביבם. ילדים  רגישים מאוד למצב המתמשך. אנו עדים לעלייה בצורך בטיפול ברחבי הארץ. 

מדוע? זה החוסן!

ייחודה של שיטת משחקי האדמה היא בכך שהיא מענה הקשור בחוויית האדמה באופן חושי. אנו מציעים מענה שמקדם וויסות חושי ורגשי וכן קידום כישורים חברתיים. האדמה מקרקעת ויוצרות רגיעה, חיבור פנימה וחיבור חברתי. 

כישורי החוסן של האדם נסמכים על כישורי הוויסות-העצמי שלו. התנסות במגוון תחושות והתנסות משחקית חברתית, מאפשרות עיבוד של חוויות מאתגרות. האדם לומד לווסת את תחושותיו ורגשותיו בתוך מרחבי התנסות במציאות, על ידי חשיפה למגוון תחושות וכן על ידי יצירה ומשחק.

שיטת משחקי האדמה מוגשת כמענה של חוסן למגוון קהלי יעד מאז פרוץ המלחמה.

איך זה עובד במשחקי האדמה?

במשחקי האדמה הילדים מתנסים במגוון רחב מאוד של תחושות תוך כדי הפקת החומר ליצירה. לאחר הפקת החומר, הילדים יוצרים דמויות, בתים וכלים למשחק החופשי וכן משחקי לוח, והם ממציאים את החוקים והכללים.

המשחקים, תוצרת הילדים, מהווים בבואה לנפשם, והמשחק בהם, מאפשר להם עיבוד והתמודדות עם מגוון רחב של אתגרים, אותם הם חווים כמעוררי חרדה. האינטראקציה הבין-אישית מחזקת את כישורי הביטוי העצמי של הילדים ואת יכולתם להסתייע ולסייע.

בעידננו ההימצאות הממושכת בבית מול מסך, אינה מספקת את הפעלה הגוף-נפשית הטבעית הנדרשת להתפתחות ולפיתוח חוסן. במשחקי האדמה אנחנו מחזירים את הילדים למגע עם הטבע.

לצפייה במשוב של מורה מבי"ס "נעם" ממ"ד פרדס חנה – כרכור:

מה אנחנו מציעים?

פעילויות מתמשכת לקבוצה קטנה (חצי כיתה, עד 18 תלמידים)

פעילות זו מומלצת לשיעור כפול, לסדרה של מפגשים – בין 10 לשנת פעילות מלאה. היא מתבצעת במרחב נעים ומוצל בחוץ, ובימי הגשם במרחב מקורה או בכיתה. התלמידים יוצרים באדמה לאורך כל המפגשים, ההמשכיות מאפשרת העמקה, שכלול, פיתוח משחקים, תקשורת והפלגה על כנפי הדמיון. 

פעילות מתמשכת לכיתה ביחד עם המורה

כמו בפעילות בקבוצה הקטנה ניתן לעשות את הפעילות גם לכיתה שלמה, בשיעור כפול, אך כאן חשובה הנוכחות והמעורבות של המורה של הכיתה. כך המורה גם זוכה להכיר את התלמידים שלה בהקשר אחר, ומגלה בהם איכויות שלא הכירה. בסוף השנה ניתן להקים תערוכת תוצרים. הכיתה כולה זוכה לפעילות שיש בה רכיבים של ויסות תחושתי ורגשי, יצירתיות ותקשורת. 

פעילות טיפולית לקבוצה קטנה מאוד

 יוצרים קבוצות טיפוליות מצומצמות (עד 5 תלמידים) שעובדות במשחקי האדמה עם  מטפלת רגשית. במקרה כזה תהיה תקשורת עם יועצת בית הספר לגבי התקדמות המהלך הטיפולי. 

קבוצת העצמה

יוצרים קבוצת העצמה, שלומדת את תהליך היצירה ומתנסה בו, ואחר כך הקבוצה הקטנה מנחה קבוצה גדולה יותר – את הכיתה כולה למשל. ככה ילדי קבוצת ההעצמה חווים אחריות ומנהיגות, ונוצרת הזדמנות לשינוי מיקום חברתי. 

השתלמות למורים

מומלץ תמיד ובכל מצב, ובפרט בבתי ספר שבהם התכנית עובדת, להביא את משחקי האדמה למורים שיבינו את הערך ויחוו את החוויה. 

התכניות שלנו

שינוי אקלים כדור הארץ

שיטת משחקי האדמה מאפשרת לתלמידים מגע אישי וקרוב עם אדמה וחומרי טבע אחרים. היצירה העצמית של המשחקים על ידי התלמידים מהווה מנוף תודעתי שמאזן במידה מסוימת את תרבות הצריכה. התלמידים מתנסים בחוויה משמעותית, הם הופכים מודעים לכך שביכולתם ליצור משחקים מרתקים ובעלי משמעות רבה מחומרי הטבע. החוויה הרגשית העמוקה של התלמידים, וכן התמיכה בכישורי הוויסות העצמי שלהם, מכינים אותם לתפקוד אפקטיבי במגוון שדות החיים, ובהקשר האקולוגי, כוחותיהם מסייעים להם בהתגייסות למען שינוי חברתי -סביבתי.

למידה רגשית חברתית, אקלים מיטבי, כישורי חיים ומניעת התנהגויות סיכון

שיטת משחקי האדמה מאפשרת הפחתת לחצים ומתחים. היצירה באדמה מווסתת רגשות גואים וכן היא מהווה מיכל לתכנים המעוררים לחץ וחרדה. המשחקים תוצרת עצמית מהווים המשכו של התהליך, התכנים הקשים הופכים אתגרי התמודדות משחקיים, כך מותמרים קונפליקטים וחרדות לאתגרים משחקיים. במסדרונות בית הספר, קבוצות של ילדים משחקים במשחקים שהם עצמם יצרו. אנו משפיעים לטובה על האקלים הבית ספרי, תוך מתן מענה תומך ומיטיב למגוון התלמידים.

מענים רגשיים וטיפוליים

שיטת משחקי האדמה מאפשרת לתלמידים התפתחות וויסות רגשי בכמה שלבים מהותיים: המשחק הסנסומוטורי תוך המגע הישיר באדמה, היצירה של ייצוגי הנפש וכן המשחק החופשי בייצוגים אלה. תהליכים אלה מאפשרים לילדים מרחבי עיבוד לחוויות חיים קשות ורקימה של מרחבי מציאות בהם הם חווים חוויות של התמודדות ומסוגלות. המשחק האישי מחבר את הילדים זה לזה ומתפתח משחק משותף בו הילדים מפתחים את מכלול הכישורים הקשורים להבנת מצבים חברתיים ולתקשורת בין -אישית

לקויות למידה והפרעת קשב

הדרך הייחודית של משחקי האדמה בצמצום לקויות למידה והפרעות קשב היא באמצעות שלושה נדבכים:

א. בחיבור החושי אל האדמה-הילדים מווסתים את חושיהם ומפתחים מיקוד וקשב. 

ב. תכנון משחקים- הילדים מאותגרים על ידי משימת פיתוח המשחק, על כן הם מתגייסים למשימה המצריכה מהם הארכת משכי הקשב והריכוז. הם חושבים על מגוון ההיבטים של החוויה המשחקית ועסוקים ברקימה של מערכת חוקי המשחק, מטרותיו וכליו.

ג. משחק במשחקים תוצרת עצמית. המשחק הופך זירת התמודדות וכך למרחב להעצמת כישורים הקשורים בדחיית סיפוקים, התמודדות עם תסכולים, העצמת כושר הריכוז ועוד. המשחק תוצרת עצמית יכול להיות מרחב התמודדות אישית או גשר להתמודדות בין אישית.

חיים ביחד בחברה הישראלית (חיים בשותפות)

אתגרי החברה הישראלית קשורים בחיים יחד, מתחים בין בני ובנות קהילות שונות בחברה הישראלית קשורים בחוסר בהיכרות עם האחר. בשיטת משחקי האדמה אנו הופכים את המרחב היצירתי והמרחב המשחקי לגשרים לחוויות של יחד. היצירה והמשחק המשותף מאפשרים היכרות הדדית ותחושת שותפות.

הכלה והשתלבות

שיטת משחקי האדמה היא מנוף השתלבותי. התכנית מסייעת להשתלבות והכלה של מגוון ילדות וילדים. היצירה המשותפת של מגוון משחקים, הופכת לגשר הבין-אישי. הילדים יוצרים מרחבי משחק ההופכים מיכל למגוון הביטויים האישיים וגשר של תקשורת ושיתופי פעולה בין מגוון הילדים.

תלמידים עולים ותושבים חוזרים

שיטת משחקי האדמה מיושמת עם מגוון ילדים עולים וכן עם ילדים מפונים. היא מאפשרת לילדים ביטוי של תכני נפשם. באשר לעולים ומהגרים, סיפור מסעם מהווה נדבך מרכזי של עולמם הרגשי. באמצעות משחקי האדמה הילדים מבטאים את סיפורם ומנגישים אותו לזולת. כל סיפור הגירה הוא סיפור על אדמה, הסביבה בה הייתי, להיכן נדדתי והאדמה בה אני מצוי כעת עם חששותי ותקוותי. היצירה המשותפת של מגוון ילדות וילדים, מהווה גשר נפלא של השתלבות.

נשמח לבנות איתכם את תכנית גפ"ן המדוייקת עבורכם

בברכת שלום, איתן ותמר.

עגלת קניות
Scroll to Top
דילוג לתוכן